„A jogállam gyásznapja” – forró időszak következik Romániában (percről percre)


-A A+

Ismét utcára vonultak szerda este  az emberek a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet miatt, ezúttal székelyföldi városokban is tüntetések zajlanak. Kolozsváron a forradalom óta nem volt ekkora tömeg a főtéren, Bukarestben 80 ezren is lehetnek a kormányépület előtt. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) az alkotmánybírósághoz fordult, hogy a taláros testület függessze fel a számtalan korrupcióval vádolt politikus felelősségre vonását megakadályozó jogszabályt. Az RMDSZ ellenzi a kormány döntését. A keddi események összefoglalóját itt olvashatja.

  • Sürgősségi rendelettel, „az éj leple alatt” módosította a kormány kedd este a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást
  • A rendelet hajnalban megjelent a hivatalos közlönyben, a Btk. módosítása csak 10 nap múlva lép hatályba
  • A módosítás úgy változtatta meg a hivatali visszaélés meghatározását, hogy számos korrupcióval vádolt politikus megmenekül a felelősségre vonástól
  • Az államfő „a jogállam gyásznapjának” nevezte a keddi napot, az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be
  • A Legfelső Bírói Tanács az alkotmánybírósághoz fordult
11:44
Turcan: készül a bizalmatlansági indítvány

Ha nem mond le a kormány, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be ellene - nyilatkozta az alakulat ügyvivő elnöke, Raluca Turcan. "A PSD-ALDE kormánynak le kell mondania. Fizetnie kell a kabinetnek azért, amit tett, és előrehozott választásokat kellene tartani. Amennyiben a kormány nem mond le, a PNL szerdán bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene" - nyilatkozta Turcan a szenátusban, és felhívást intézett az ellenzéket képviselő alakulatokhoz, hogy támogassák az indítványt aláírásukkal. 

Arra kérdésre, hogy fontolgatják-e a parlamenti mandátumukról való lemondás lehetőségét, Turcan úgy nyilatkozott,  a párt vezetői megtanácskozzák az "alternatív politikai lépéseket". "Olyan politikai döntéseket kell hoznunk, amelyeknek a végére is lehet járni, és amelyek a polgárok elvárásainak is megfelelnek. Az a személyes véleményem, hogy minden parlamenti eszközt ki kell használnunk, ezek a bizalmatlansági indítvány, a parlamenti tiltakozás, nyilvános üzenetek, a kormány lemondásának követelése és komoly parlamenti viták szervezése" - magyarázta Turcan. (Agerpres)

11:16
A parlamentben tiltakoznak az USR politikusai

A parlamentben tiltakoznak a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai és képviselői büntetőjog módosításáról szóló sürgősségi rendelet ellen. Az USR képviselői feketébe öltözve, "Szégyen" feliratú táblákkal érkeztek az két ház ülésére. A párt elnöke ugyanakkor bejelentette, hogy képviselőik és szenátoraik is aláírják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, sőt és az sem kizárt, hogy kilépnek a parlamentből. (Agerpres)

"Ha ezzel a gesztussal előrehozott választásokat tudunk elérni, mindannyian lemondhatunk, de mérlegelnünk kell, hogy egyáltalán van-e még szégyenérzete ennek a többségnek. Ők bebizonyították, hogy a maguk 250 fős kis parlamentjével is képesek lennének kormányozni. Tehát ha ez segít, minden további nélkül lemondunk, de nagyon meg kell fontolnunk ezt a lépést" - nyilatkozta Nicuşor Dan a parlamentben. 

11:11

Az RMDSZ álláspontja szerint a kormány tévedett, amikor sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet, ez nem egy járható út – nyilatkozta szerdán a Maszolnak Kelemen Hunor.

„Nem értem, miért kellett a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartást az éj leple alatt, sürgősségi rendelettel módosítani. Abból mindig csak baj származott, ha ehhez a két jogszabályhoz bármelyik kormány a parlament kikerülésével nyúlt hozzá” – fejtette ki a szövetségi elnök. Az RMDSZ állásfoglalást is kiadott ebben az ügyben.

10:38
Még a sepsiszentgyörgyiek is utcára vonulnak

Kormányellenes tüntetés lesz szerda este nyoltctól Sepsiszentgyörgyön, a város új főterén. A Facebookon meghirdetett esemény kezdeményezői szerint a demonstrációra mindazokat várják, "akik nem értenek egyet" a korrupció és a lopás intézményesítésével.

10:25
Johannis meglátogatja Ciorbeát, de hiába

A nép ügyvédjének hivatala csak a sürgősségi rendelet hatályba lépése után óvhatja meg az alkotmánybíróságon a jogszabályt – közölte szerdán Victor Ciorbea. Az ombudsman arra reagált, hogy Klaus Johannis államfő néhány perccel korábban kijelentette: állásfoglalást vár a kormány döntéseivel kapcsolatban. 

"Azon gondolkodom, hogy meglátogatom ma Victor Ciorbeát. Régóta nem láttam. Nem mintha hiányozna, de úgy vélem, személyesen kell közölnöm vele, hogy mindannyian várjuk az állásfoglalását" - mondta az államfő a Legfelső Bírói Tanács ülésén. Az elnök abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy első lépésként alkotmányossági kifogást kell emelni a büntetőjog módosítását előíró sürgősségi kormányrendelet ellen. (adevarul.ro)

10:10
Már most tüntetnek Bukarestben

Több száz ember gyűlt össze szerda reggel a bukaresti Győzelem téren a sürgősségi rendelettel elfogadott Btk-módosítás ellen tiltakozva.  A tüntetők reggel 9 órakor kezdtek gyülekezni a Győzelem téren. A fővárosi csendőrség szóvivője, Georgian Enache szerint körülbelül 3-400 ember demostrál. A tüntetők azt skandálják: "Vigyen el benneteket a DNA!", "Le a kormánnyal!" , "Tolvajok!".  A csendőrség szerint nem történtek incidensek. (Agerpres)

09:30

Nem maradt visszhang nélkül a nemzetközi sajtóban sem a romániai büntető törvénykönyv „éj leple alatt történt” módosítása az éj leple alatt. Az Associated Press amerikai hírügynökség arra hegyezte ki jelentését, hogy a Grindeanu-kormány keddi határozatával súlyos csapást mért arra folyamatra, amelyet Románia évek óta folytat a korrupció visszaszorítása érdekében.

„A román kormány elfogadott egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, amely részben kivonja a hivatali visszaélést a bűncselekmények köréből és ezzel óriási csapást mért a korrupcióellenes harcra ebben a kelet-európai országban. A rendelet ellen emberek tömegei tüntettek több városban, a kormány épülete előtt tüntetők azt vetették a kormány szemére, hogy a tolvajokhoz hasonlatosan az éj leple alatt léptek” – írta a New York Times.

09:11

„Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, botrányos, csúfot űznek belőlünk. Ezt nem lehet tolerálni, hogy az éj leple alatt, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) véleményezése nélkül elfogadjanak egy sürgősségi kormányrendeletet olyan érzékeny témákban, mint a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás. Ezt nem szabad tolerálni” - fogalmazott szerdán reggel Klaus Johannis államfő a CSM ülése előtt.

08:35
Így lehet megakadályozni a rendelet hatályba lépését

Cristi Danileț bíró, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) volt tagja szerint a rendelet hatályba lépését – ha a kormány nem vonja vissza – már csak az alkotmánybíróság tudja megakadályozni. A taláros testületnél a nép ügyvédje óvhatja meg a jogszabályt, illetve a CSM is a bírákhoz fordulhat, jelezve, hogy alkotmányos konfliktus áll fenn a állam két fontos intézménye között. 

07:42
A rendelet megjelent a hivatalos közlönyben

Néhány órával elfogadása után, szerdára virradóra megjelent a hivatalos közlönyben a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, annak ellenére, hogy a jogszabály gyors elfogadása ellen több mint tízezer ember tüntetett Románia nagyvárosaiban. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X